Het wordt nooit meer zoals het was

Langzaam lijkt het gewone leven weer op gang te komen. Lijkt! Want de treinen lopen nog niet vol. Menig kroeg en dito terras snakt naar meer bezoekers. Files lijken te behoren tot verhalen over ‘vroeger’.

Veel lease-auto-gebruikende en kilometer vretende beroepen vinden het heerlijk om niet meer bellend en koffie morsend, omringd door ‘soortgenoten’, langdurig in de auto door te brengen. Menigeen ontdekte inmiddels dat stoppen met gewoontegetrouw uit eten gaan of ‘effe wat te eten halen’ ook erg aantrekkelijke kanten heeft. Ik hoor meer en meer verhalen van mensen die het fijn vinden om samen met hun partner, na het avondeten, nog samen even een ommetje te maken.

Waar gaat het dan mis, hoor ik je bijna denken? Het gaat bijvoorbeeld mis op -naar mijn inschatting- heel veel plekken waar medewerkers fantastisch thuiswerken. En thuiswerkend genieten van de afwezigheid van onnodig overleg, voortgangs-controle-meetings en vooral zonder al te veel inhoudelijke inmenging van hun leidinggevenden.

Dat zelfstandig op afstand werken leverde daarnaast ook nog weleens een compliment, kadootje of bonus op en dat is gemiddeld toch iets waar je op moet wachten tot het einde van het jaar of zelfs je pensionering. We horen vaak dat medewerkers hun collega’s missen. Interessant detail: over het gemis van leidinggevenden horen we weinig.

En dan, op enig moment ‘mogen de medewerkers weer’ en komen ze terug op de zaak en -gewoontegetrouw- willen en gaan ze over tot de orde van de dag. Business as usual. Doen alsof er niks gebeurd is.

En dat gaat niet meer: de geest is uit de fles. De vrije geest is uit de fles.

Mensen konden hun ‘thuiswerk’ eindelijk doen: op hun eigen manier met het door de baas gevraagde resultaat. Thuisgestuurd bedrijfsresultaat noemen wij dat.

Mensen konden, zonder ‘gedoe’ met leidinggevenden en HR-mensen, hun werk zodanig inrichten dat het te combineren viel met andere voor hen belangrijke zaken: partner, gezin, bewegen en ga zo maar door.

In deze maanden weten de meeste mensen nog hoe fijn het is om ‘op hún eigen manier hún stinkende best’ te doen voor het bedrijf én haar opdrachtgevers. Nu weten ze het nog! Totdat ze, zo vrees ik, weer zijn ingepakt door het pré-corona-organisatiesysteem.

Vandaar mijn oproep:
Maak en neem de tijd om samen, met z’n allen (!) het beste van 2 werelden te verzamelen en vorm te geven. Begin samen zo snel mogelijk al het goede van de afgelopen maanden te verzamelen en combineren tot een optimaal Thuisgestuurd Bedrijfsresultaat mét een adaptieve en beweeglijke manier van werken.